OVE RASE PASA SU TOLIKO RETKE DA MALTENE IZUMIRU: Oni su NAJREĐI I NAJVREDNIJI NA SVETU, bukvalno su savršeni
Prelep je, Foto: Printscreen / Instagram / lapulgada

foto

OVE RASE PASA SU TOLIKO RETKE DA MALTENE IZUMIRU: Oni su NAJREĐI I NAJVREDNIJI NA SVETU, bukvalno su savršeni

A na to je uticalo više faktora

Objavljeno: 16:28h

Kada izađete u šetnju sigurno ćete sresti mnogo pasa sa svojim vlasnicima. I dok su rase poput pudlica, terijera, maltezera i raznih ovčarskih pasa široko rasprostranjene, postoje i neke za koje verovatno nikada niste čuli, a kamoli ih videli.

Postoje brojni faktori koji su doveli do toga da neke rase postanu retke, pa čak i na ivici izumiranja. Od niskog broja uzgajivača, pa do ograničenog pristupa u određenim regionima.

Neke rase poseduju i specifične karakteristike koje ih čine manje pogodnim za široku populaciju. To mogu biti određene fizičke osobine, temperament ili potreba za specijalizovanom negom.

Takođe, ne sme se zanemariti ni to što uzgoj i održavanje retkih rasa pasa može biti skup proces.

Ovo može uključivati troškove povezane sa specijalizovanom negom, veterinarskim tretmanima i reprodukcijom.

Među najređim rasama pasa na svetu su neke manje poznate ili tradicionalne rase koje nisu široko rasprostranjene.

A u najređe spadaju:

Azavak

Ova rasa poreklom je iz zapadne Afrike, a karakteriše je izuzetna brzina i izdržljivost. Azavak je retka rasa van Afrike, gde se koristi kao lovački pas i čuvar stoke.

Poznat i kao saharski hrt, ovaj pas je poznat kao vrlo nežana i privržen porodici. Prema strancima je nepoverljiv i ne voli kad ga diraju, ali ljude s kojima živi obožava.

Čatalburun

Poznat po svojim jedinstvenim karakteristikama nosa koji ima dva razdvojena dela, čatalburun je tradicionalni turski lovački pas. Danas je vrlo retka rasa izvan Turske.

Peruanski bezdlaki pas

Ovo je pasmina koja je poreklom iz Perua, a poznata je po svojoj goloj koži i karakterističnom izgledu. Iako može biti prisutan u Peruu, retko se viđa u drugim delovima sveta.

Mudi

Mudi je rasa pasa koja potiče iz Mađarske i poznata je po svojoj inteligenciji i agilnosti. Iako popularna u svojoj domovini, mudi se retko sreće izvan Mađarske.

Uglavnom su ga koristili za čuvanje stoke i ovaca, a danas ih je u svetu manje od 1.000. Retko se viđaju van Mađarske i okolnih zemalja, a navodno je nastao u 19. veku ukrštanjem poznatih pasmina pumi i puli.

Pametni su i dugog životnog veka, ali od svojih vlasnika očekuju mnogo truda i opreza jer se s drugim psima ne slažu baš najbolje. Zauzvrat će biti marljivi i odani te će, po potrebi, njihovi urođeni zaštitnički instinkti doći do izražaja.

Norveški ptičar (norveški patuljasti špic)

Ova rasa, koja potiče iz Norveške, karakteriše se fleksibilnošću i sposobnošću da savije vrat unazad, omogućavajući mu da se kreće u uskim prostorima. Danas ga nema mnogo, a retko se može naći izvan Norveške.

BONUS VIDEO:

03:05

ISKUSNI DRESER OTKRIVA KAKO REAGOVATI KAD VAS PAS NAPADNE! Pripitomio AGRESIVNU dogu od 70 KG mišića koja je bila na CRNOJ LISTI

(Espreso / 24 sedam / Prenela I.O.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.